Cursuri de limba straina: ENGLEZA, GERMANA , FRANCEZA, ITALIANA, SPANIOLA, ROMANA PENTRU STRAINI.
 10.05.2021

FIE CĂ ESTE VORBA DE PLECAREA LA STUDII ÎN STRAINATATE, FIE CĂ ESTE VORBA DE PLECAREA LA UN JOB MAI BUN SAU PUR SI SIMPLU VREI SA PLECI ÎN ALTĂ ȚARĂ CU UN SCOP PE DURATĂ MAI MARE, PREGĂTIREA PENTRU PLECARE ȘI SCHIMBAREA STILULUI DE VIAȚĂ NU REPREZINTĂ UN LUCRU UȘOR PENTRU TOATĂ LUMEA. PREGĂTIRILE POT LUA PUȚIN SAU MAI MULT TIMP, ÎN FUNCȚIE DE OM, DAR IATĂ UN SCURT TOP AL BUNELOR PRACTICI PENTRU A TE PUTEA INTEGRA MAI REPEDE ACOLO UNDE VEI MERGE:


1 Învață limba. Esențial când pleci într-o țară străină este sa stii limba, cât mai bine. Aceasta te va ajuta în primul rând să îți faci actele, să îți faci cumărăturile, să îți iei telefon și să verifici contractual de chirie fără a avea nevoie de intermediari. Ia-ți și o diplomă recunoscută internațional: îți va fi de folos la anagajări, studii sau la alte acte pe care va trebui să le faci.

2 Fă-ți relații cordiale cu persoanele native din acea țară. Nu zice nimeni să nu stai cu români, dar evită să petreci timp numai în grupuri de conaționali și să te izolezi de lumea exterioară. Pe de o parte, dialogând și cu localnici, vei învăța mai bine limba și te vei adapta mai ușor. Pe de altă parte, integrarea într-un loc înseamnă să cunoști cât mai mulți oameni de acolo.

3  Poartă-te frumos. Oriunde ai pleca, nu uita de educatie și de bunul simt. Mai ales în relațiile cu vecinii și cu cei cu care intri în contact frecvent (poștaș, vânzători etc.), încearca să ai un raport cât mai bun. Dacă ai deja un job, acordă atenție comportamentului la muncă. Evită bârfele, muncește cu tot profesionalismul și încearcă să-ți faci prieteni printre ei.  Chiar dacă nu pare să ai nimic in comun, iesi cu ei măcar ca să socializezi. Este de preferat să iesi cu colegii de lucru, decât sa legi prietenii cu necunoscuți prin baruri sau discoteci.

4 Dupa ce ai legat relatii, cultivă-le. Stai in contact cu prietenii tai. Ieși cu ei în oraș, invită-i la tine, la un teatru sau la un meci de fotbal! Dacă te intorci in România pentru o perioadă, nu uita de ei!

5 Pune-te la punct cu legislația. Învață-ți drepturile, dar și obligațiile. Aceasta te va ajuta să economisești timp și bani în aproape orice context. Contractele de închiriere de exemplu pot ascunde multe capcane. Contractele de muncă, de asemenea.

6 Învață să te comporți asertiv. Adică să ceri lămuriri de fiecare data când remarci că ceva nu e în regulă, dar să o faci într-un mod care nu jignește și este neostentativ. Printre altele, va trebui să afli, nu doar dinainte, ci inclusiv acolo, cât mai multe despre cultura și religia localnicilor. Îți va fi de folos și la legarea prieteniilor – oamenii apreciază un strain care este atent la cultura lor națională. Iar pe de altă parte, nu vrei să riști să jignești, din neatenție, pe cineva.

 

Foto: Pixabay, Jan Vašek


Spune-ti opinia

Nota: Codul HTML este citit ca si text!