ACUM CÂTEVA SUTE DE ANI, OAMENII OBIȘNUIAU SĂ CREADĂ CĂ ÎNVĂȚAREA UNEI LIMBI STRĂINE NE FACE CONFUZI ȘI DĂ NAȘTERE UNEI PERSONALITĂȚI DUBLE PROBLEMATICE. DE ALTFEL, ȘI CITITUL LI SE PĂREA OAMENILOR DE ATUNCI O SARCINĂ DIFICILĂ, IAR OAMENII PREA DEȘTEPȚI ERAU PUR ȘI SIMPLU CONSIDERAȚI “DERANJAȚI LA CAP”.
Din fericire, trăim într-o epocă în care toate aceste prejudecăți au fost demontate. Învăţarea unei alte limbi sau chiar a mai multora s-a dovedit (științific) extrem de benefică pentru noi: atât procesul de învățare, cât și deținerea abilității de a vorbi în altă limbă pot contribui la dezvoltarea creierului, la creşterea capacităţii de memorare, prevenirea demenţei, dar și la îmbunătățirea unor trăsături de caracter, precum dezvoltarea toleranței și interesul pentru alte culturi.
Oamenii de pe vremuri se bazau pe simpla observație că, spre exemplu, copiii bilingvi par să aibă în primii ani un vocabular mai sărac şi acces mai încetinit la cuvinte. (Doar că aceasta este o aparență – copiii știau mai mult, dar ezitau la început să exprime ceea ce gândeau.) Sau, aparent, oamenii se temeau de cei care văzuseră și alte locuri și învățaseră limba altor popoare – ei erau mult mai puțin dispuși să accepte cutumele și tradițiile retrograde, ale unei vieți sărace în cunoaștere.
Cele mai recente cercetări indică incredibilele beneficii ale învăţării unei alte limbi asupra creierului, de la cele cognitive, la cele psihologice. Iar aici nu este vorba despre capacitatea de a te descurca în altă țară ca și turist, ci despre beneficii pentru sănătatea fizică și psihică. Iată care sunt, printre altele, cele 7 avantaje de bază.
1. Avantajul major al învățării unei limbi străine: dezvoltarea unor noi zone din creier
Creierul omenesc are o calitate numită neuroplasticitate. Centrii de limbaj din creier se dezvoltă ca urmare a învăţării unei limbi noi. Cu cât înveţi mai bine o altă limbă sau cu cât înveți mai multe limbi, cu atât mai mult acele zone din creier se dezvoltă. Este un proces care are loc ori de câte ori învățăm ceva nou, indiferent de domeniu. S-a demonstrate că taximetriștii care, în loc să folosească GPS-ul, rețin harta unui oraș, au o anumită arie a creierului, cea destinată orientării în spațiu, mai dezvoltată decât a altor oameni.
De asemenea, fiecare limbă străină are propra zonă din creier pe care se înregistrează. Așadar, nu ai cum să uiți o limbă străină în defavoare alteia, fiecare în parte are “locul ei”. Oamenii care locuiesc în altă țară de mulți ani și uită cuvinte românești nu o fac pentru că au învățat altceva, ci doar pentru că nu au exersat deloc limba română. Iar o zonă din creier odată dezvoltată poate și scădea, dacă nu o folosim o durată mai mare de timp. Vestea buna este că baza rămâne acolo. Chiar și așa, limba nativă nu se uită de tot. Iar vocabularul, ca și sunetele și tonurile unei limbi sunt mai ușor de reamintit – nu e ca și cum nu am fi trecut deloc prin ea.
2. Ne îmbunătăţim încă din copilărie capacitatea de memorare
Copiii educaţi într-un mediu bilingv sau cu mai multe limbi străine au o memorie de lucru mai durabilă decât cei educaţi doar într-o singură limbă. Respectivii copii sunt mai buni la calcule mentale, citit şi multe alte abilităţi cognitive.
3. Învățatul unei limbi străine previne demenţa
Studiile au demonstrat că, până și la persoanele cu risc de Alzheimer, învățarea unei a doua limbi întârzie apariția acestei boli cu cinci ani. Iată un tratament mult mai de succes decât orice s-a reuşit cu medicamentele de până acum.
4. Se dezvoltă capacitatea de a asculta și urechea “muzicală”
Să fii bilingv poate conduce la îmbunătăţirea abilităţilor de ascultare, deoarece creierul trebuie să lucreze mai mult pentru a distinge diferitele tipuri de sunete din două sau mai multe limbi. De asemenea, s-a observat că acei copii care învață de mici două limbi pot distinge, dacă aud alte două limbi diferite, că între acestea este o diferență, chiar dacă pe niciuna nu au mai auzit-o înainte. Simplul fapt că sunt expuşi la diferite sunete îi ajută pe copii să spună că este o diferenţa dintre engleză şi franceză sau spaniolă și catalană.
5. O persoană care știe o limbă străină devine mai flexibilă în gândire
Persoanele bilingve pot trece mai repede de la o sarcină la alta, ceea ce în termeni moderni denumim multi-tasking. Creierul cuiva obișnuit să facă rapid trecerea de la o limbă la alta are și o mai mare flexibilitate cognitivă. Celor ce cunosc mai multe limbi le este mai uşor să se adapteze la circumstanţe neaşteptate.
6. O a doua limbă străină învățată dublează capacitatea de atenție
Atenţia îmbunătăţită apare deoarece oamenii bilingvi au ambele limbi activate în acelaşi timp şi trebuie să se automonitorizeze încontinuu, pentru a observa care este limba potrivită pentru a vorbi într-un anume moment. Tot acest schimb permanent de la o limbă la alta antrenează atenția. De asemenea, persoanele bilingve au un control mai bun asupra lor înșile. Ei pot ignora mai ușor factori de distragere a atenţiei și se focusează mai eficient pe fiecare sarcină în parte.
7. Vorbești mai bine în limba nativă
Învățând o a două limbă ai o perspectivă mai amplă asupra procesului de învățare, iar când devii conștient de regulile abstracte şi de structura limbii noi, devii mai bun și la limba nativă. De la înțelegerea termenilor abstracți din propria limbă, până la vocabular, lexic și gramatică, toate se îmbogățesc.
Toate beneficiile de mai sus nu sunt valabile doar pentru copii, ci și pentru adulți. Indiferent că înveți o doua limbă la o vârstă mică sau o faci la maturitate, efectele sunt pozitive în ambele situații. Aceste efecte s-au observat în special la debutanţii în studiul limbilor străine.