Cursuri de limba straina: ENGLEZA, GERMANA , FRANCEZA, ITALIANA, SPANIOLA, ROMANA PENTRU STRAINI.
 10.05.2021

TOȚI COPIII AU TALENTE SPECIALE CARE TREBUIE OBSERVATE ȘI ÎNCURAJATE. UNII POT FI TALENTAȚI LA MUZICĂ, LA DESEN SAU LA LIMBI STRĂINE, ÎN TIMP CE ALȚII AU VELEITĂȚI SPECIALE PENTRU SPORT SAU ȘAH.
CU CÂT MAI REPEDE VEI DESCOPERI ACESTE ABILITĂȚI LA COPILUL TĂU ȘI CU CÂT EȘTI MAI INTERESAT(Ă) DE A-L SPRIJINI, CU ATÂT MAI MULT ÎȚI VEI AJUTA COPILUL SĂ SE DESCURCE LA ȘCOALĂ, DAR ȘI MAI TÂRZIU, ÎN VIAȚĂ.

În trecut, elevii săraci sau studenții cu abilitatea de a învăța o altă limbă (de regulă cea a culturii în care emigrau) erau trecuți cu vederea de către școli atunci când profesorii selectau copiii supradotați, pentru programele lor speciale. Școlile aveau o definiție foarte restrânsă a inteligenței, care nu ținea cont de diferitele moduri în care copiii își manifestă abilitățile. De asemenea, nu luau în calcul nici faptul că unii copii, deși talentați, sunt mai timizi sau pur și simplu nu știu cum să arate ce talente au.

Acum, însă, școlile folosesc metode mai complexe (și mai corecte) pentru a identifica acei copii cu talente speciale. Pe de altă parte, părinții sunt factorul cel mai important în ajutarea acestor copii. Iar metoda este simplă: să lucrezi cu copilul tău, acasă. De asemenea, dacă ești interesat, ține legătura cu școala la care învață copilul tău – doar mergând laședințeși întâlniri cu părinții, adică implicându-te, îi poți face pe profesori conștienți de talentele copilului tău. Mai mult, te poți implica pentru a te asigura că micuții tăi sunt într-un program școlar care îi provoacă intelectual și răspunde nevoilor lor educaționale și emoționale.

Ce pot face familiile acasă?

Talentele copiilor ar trebui dezvoltate cât mai devreme, astfel încât aceștia să aibă posibilitatea să exerseze din timp și să-și atingă potențialul maxim. Nu este nevoie să-ți educi singur copilul și nici să ai timp excesiv sau o sumă mare de bani. Dar îți poți ajuta copilul să învețe și să-și îmbunătățească capacitatea de a gândi și de a comunica. Iată câteva lucruri pe care le poți face acasă:

• Stabilește-ți obiective academice înalte pentru copiii tăi. Spune-le și lor că succesul este posibil. Că, dacă fac bine la școală, vor beneficia mai târziu în viață. Și că familiile și profesorii lor se așteaptă să se descurce bine la lecții. Ajută-i să dezvolte un sentiment de mândrie față de identitatea lor, atât personală, cât și culturală.

• Discută și joacă-te cu copiii tăi. Poartă conversații despre evenimente curente, chiar dacă este vorba despre ce se întâmplă în cartier (de exemplu, tăierea copacilor pentru a face loc unor construcții, lucru care vă poate conduce la niște discuții etice). De asemenea, vorbiți în familie despre ce ați făcut cu toții în timpul zilei. Pe măsură ce voi, părinții, vorbiți despre propria voastră rutină zilnică, explicați ce faceți și de ce. Încurajați-vă copiii să pună întrebări la care puteți răspunde sau ajutați-i să răspundă la întrebările despre ei. Alcătuiți povești împreună. Citește-le, jucați jocuri în familie și faceți puzzle-uri împreună.

• Roagă-ți copiii să acorde atenție modului în care oamenii vorbesc la radio și TV. Vorbește despre cum se exprimă oamenii în limba română, dar atrage-i atenția și la vorbirea în engleză din desene animate sau filme pentru copii, ori la cuvintele din calculator / telefon – ambele îi vor ajuta să dezvolte un limbaj care îi va ajuta în școală și, mai târziu, în viață.

• Fii atent(ă) la ceea ce le place copiilor tăi, cum ar fi un hobby pe care îl au: dacă le place să deseneze, să danseze sau, poate, să socotească banii. Ajută-i să dezvolte acele abilități implicându-i cât mai des în acțiuni de acel gen sau ducându-i la niște cursuri ori activități făcute în comunitate. Începe devreme.

• Du-ți copiii în locuri unde pot învăța cele mai variate lururi. Află când sunt târguri de carte pentru copii, lecturi pentru cei mici, mergi cu ei la biblioteci și librării, sau participă împreună cu cei mici la evenimentele cu copii din muzee și centre comunitare.

• Mergi chiar tu Ia un curs de parenting, în comunitate sau la școală, unde poți învăța cum să dezvolți talentele copilului sau copiilor tăi.

• Găsește un “mentor” în familia sau comunitatea ta, adică un adult care este scriitor, pictor, muzician, șahist etc. sau specialist într-un anumit domeniu și poate să servească drept model pentru cel mic.

• Caută informații despre programele de identificare timpurie a talentelor, astfel încât atunci când copiii tăi vor începe școala să te asiguri că vor primi o educație care îi provoacă. Sau despre cursuri extra-curriculare, unde își pot dezvolta abilitățile pe care le au, dar nu sunt suficient de antrenate la școală.

• Creează un spațiu de studiu liniștit pentru copil și ajută-l cu temele sau găsește-i un program după școală, care îi oferă un loc să studieze fără a fi distras.


Spune-ti opinia

Nota: Codul HTML este citit ca si text!