Cursuri de limba straina: ENGLEZA, GERMANA , FRANCEZA, ITALIANA, SPANIOLA, ROMANA PENTRU STRAINI.
 10.05.2021

Cu granițele controlate, cu zboruri suspendate, cu călătorii în țări străine anulate, dar și cu școala lăsată pe plan secund de către autorități, 2020 s-a dovedit un an provocator pentru cei care studiază sau predau limbi străine. Trecerea la învățatul online a fost doar una dintre bariere. Mai importante, însă, s-au dovedit întrebările legate de sensul învățării unei alte limbi, acum. Mai este oportun, date fiind noile condiții, să investești timp, bani și efort în învățarea unei alte limbi decât cea nativă?


Din cauza fricii în fața noului virus, majoritatea țărilor încearcă să-și restrângă activitățile între propriile granițe, iar colaborarea internațioală a devenit mai greoaie. O serie de alte efecte în domeniul sănătății, turismului sau economiei ne fac să ne gândim dacă mai este „de viitor” să învățăm. În aceste condiții, mai este o limbă străină atât de importantă pentru noi sau copiii noștri? Nu cumva viitorul va fi diferit de cel de până acum?


1. Cunoașterea limbilor de circulație internațională va reprezenta cu atât mai mult un avantaj în viitorul apropiat

Nevoia de informație „direct de la sursă” este astăzi de importanță majoră: doar cunoscând când mai multe despre Covid-19, dar și alte posibile amenințări globale poți evita zvonurile și poți verifica știrile false, poți afla care sunt vaccinurile cele mai eficiente, mutațiile virusului, ce se petrece în sistemul medical mondial, dar și ce se întâmplă pe plan social în alte țări. Din fericire, astăzi avem la dispoziție internetul, care ne oferă acces instantaneu la informații de toate felurile.

Limba engleză, germană, franceză, spaniolă chiar și italiană sau rusă reprezintă un avantaj pentru oricine dorește să se documenteze mai mult despre subiecte de importanță majoră pentru siguranță și sănătate în propria familie.

Pe de altă parte, cercetătorii vor comunica mereu lumii noile lor descopriri într-o limbă de circulație internațională. După limba engleză, limba germană este extrem de folosită în sistemul medical, din aceste două limbi provenind, de altfel, și cei mai mulți termeni din medicina modernă.

Pe de altă parte, și alte limbi europene vor fi benefice celor ce le studiază, unele țări fiind direct interesate de situația medicală și economică în care ne aflăm. Italia, spre exemplu, are tot interesul să se implice în cercetare, dată fiind rata ridicată de îmbolnăviri de care a fost afectată populația italiană, nu doar în primăvară.

Să nu uităm nici că „gripa spaniolă”, care a făcut peste 50 milioane de victime la nivel global la începutul seconului 20, a fost denumită „spaniolă” nu pentru că ar fi provenit din această țară, ci pentru că jurnaliștii spanioli, fiind cei mai obiectivi în primul Război Mondial, au fost singurii care au scris mult și corect despre subiect, informând lumea cu privire le adevăratele cifre, metode de răspândire și de prevenție în fața virusului mortal.

Rusia, cu interesul major de a dezvolta prima vaccinul cel mai eficient și de a domina lumea, este în plină competiție cu restul țărilor și la fel de interesată de cercetare medicală.

 

2. Dar în viitorul îndepărtat? Va mai fi oportun să știi o limbă de circulație internațională?

Bineînțeles! Cu atât mai mult cu cât învățământul românesc este într-o situație de criză: o serie de părinți nu știu cum să se descurce cu școala on-line, ce va mai fi pe planul școlar sau cum să își împartă timpul și veniturile. Iar peste câțiva ani perioada 2020- 2021 (cel puțin) va veni cu un gap de studenți bine pregătiți. Însă lumea va avea nevoie în continuare de specialiști care cunosc mai multe limbi străine în afară de cea nativă, de diplomați, comunicatori, persoane cu gândire critică dezvoltată în medii private profesioniste, care nu au fost afectate în acest an de sincope. De aceea, copiii care învață astăzi o limbă străină vor fi cei mai căutați din generația lor, pentru că numărul celor educați va fi mult mai redus.

Pe de altă parte, veți spune că internetul și lucrul la calculator creează oricum o generație de copii cunoscători ai limbii engleze. În acest caz, lipsa învățării nu ar putea însemna decât un handicap în fața unei generații de copii vorbitori de engleză. Însă, cu cât îi este mai bine cunoscută gramatica și sintaxa limbii engleze, cu atât un tânăr își va putea surclasa colegii din generația lui, beneficiind de avantaje în orice interviu sau examen la școli din alte țări. Iar, în acest ultimul caz, diplomele de la școli și universități de prestigiu pe plan internațional, ca și atestatele internațional recunoscute vor fi importante.

 

3. Și cum rămâne cu aplicațiile care te ajută să înveți gratuit o limbă străină?

Cursurile online nu sunt același lucru cu aplicațiile pentru telefon. Un curs online este interactiv, cu o programă structurată, cu manuale, ca și prezența unui profesor cu zeci de ani de experiență didactică reprezintă beneficii covârșitoare. De asemenea, diplomele atestate de școli internaționale vor fi esențiale atât la examene, cât și pentru obținerea, pe viitor, a unor poziții sociale aducătoare de venituri mai bune.

 

4. Limbile de circulație internațională rămân… de circulație internațională

În pofida lockdown-urilor, a închiderii parțiale a granițelor fizice, există câteva limbi străine de circulație internațională care sunt vorbite pe scară largă la nivel global. Dat fiind numărul vorbitorilor de engleză, și spaniolă de pe mapamond, dar și utilizarea limbilor germană, rusă sau franceză la nivel academic, acestea vor reprezenta și pe viitor niște atuuri de necontestat în orice situație de viață sau de muncă.

 

5. Nu în ultimul rând, orele online economisesc, de fapt, timp

Pentru cei care învață o limbă străină, trecerea la cursuri online vine cu o economie importantă de timp. Deplasarea la școală, mai ales în orașele mari, consumă chiar și două ore pe zi dus-întors, timp ce poate fi foarte bine folosit pentru studiu, alte treburi sau pentru a vedea, pur și simplu, un film în limba străină pe care o studiați.

De asemenea, posibilitatea de a ține cursuri online de limbi străine le-a crescut accesul copiilor care sunt izolați de comunități mari și care trebuie să locuiască în această perioadă la bunici sau în alte localități decât cele în care aveau până acum școala.

În final, e și mult mai confortabil! O simplă contectare online te aduce în clasa virtuală, indiferent în ce loc al țării, sau chiar al lumii, te-ai afla. Indiferent cu ce ești îmbrăcat, indiferent dacă trăiești într-o casă mare și ai propriul birou sau dacă ai doar un colț destinat studiului. Conectarea la o platformă special folosită pentru clasele online te va aduce alături de un profesor experimentat și de un grup de studenți pe același nivel cu al tău, însă variați din punct de vedere cultural sau al experienței de viață.


Spune-ti opinia

Nota: Codul HTML este citit ca si text!